Google pakt verspreiders van nepnieuws en websites met veel advertenties die puur als inkomstenbron worden gebruikt hard aan. Deze verandering is een vervolg op eerdere updates waarbij Google gemakkelijker SEO trucs doorziet. En dit alles om de gebruiker van een zo relevant mogelijk resultaat te voorzien.
Toen heeft Google ook al haar tool om zelf gemakkelijk keyword analyses uit te voeren zo drastisch aangepast dat deze nu veel beperkter gebruikt kan worden. Zo worden er bijvoorbeeld geen cijfers meer gegeven, maar toont Google slechts een globale indicatie.
Websites met gekopieerde content werden altijd al door Google afgestraft, maar nu zijn ook affiliate websites, sites met weinig inhoudelijke content, en adverterende websites aan de beurt. Het gaat hierbij om websites die niet goed, of juist teveel doorlinken naar andere websites, websites en pagina’s die gebruikt worden om verkeer binnen te halen, en websites welke veel gebruik maken van advertentieverkoop en verder geen waarde bieden aan de bezoeker. Websites en bedrijven die met deze criteria overeenkomsten hadden, zagen ineens een daling tot wel 90 procent qua bezoekers. Veel websites kwamen niet meer op de eerste pagina terecht, maar kregen een penalty en verdwenen naar achteren.
Google heeft echter door dat er gesleuteld wordt en dat er steeds slimmer gebruik wordt gemaakt van het algoritme, en is daarom vrij onhelder over de huidige specificaties waaraan een website moet voldoen. De sites welke door Google gestraft zijn hebben echter wel het een en ander overeen. Zo waren het veelal blogplatforms en content/keyword gedreven sites, sites zonder relevantie, en pagina’s met veel ruimte voor advertenties of een grote hoeveelheid betaalde links.
Google als nieuwsbron
Daarnaast is Google bezig geweest met het testen van een nieuwschecker in verschillende landen. Sinds vandaag is deze optie ook wereldwijd beschikbaar. Externe partijen kunnen zich aanmelden en informatie checken, waarna zij door Google geselecteerd worden. Hierna kunnen zij een bericht verifiëren en kan deze gelabeld worden als "waar", "deels waar", of "niet waar". Zo kunnen gebruikers zien of een website daadwerkelijk echt nieuws bevat, om nepnieuws tegen te gaan. Gebruikers kunnen zien door wie het artikel is gecheckt en welke beoordeling daarbij is gegeven. Wanneer er meerdere beoordelingen zijn gegeven die van elkaar verschillen, kunnen gebruikers deze allemaal zien om zelf te kiezen of zij het artikel willen lezen.
###FOTO###