Websites kunnen er fantastisch uitzien, maar moeten ook inhoudelijk in orde zijn. Een mooie website zonder een goed geschreven tekst trekt namelijk weinig tot geen bezoekers. Het schrijven van een correcte tekst welke fijn leest en tevens geoptimaliseerd is voor Google is een vak apart en kan een opgave zijn. Wij geven je 10 tips om je op weg te helpen.
1. Headings en subkoppen
Heading tags (H1, H2, H3, H4, H5, H6) geven de structuur van een pagina aan, welke Google vervolgens leest en indexeert. De H1 tag wordt gebruikt voor de titel en weegt zwaarder dan een subkop in H2. Daaropvolgend worden de tags H3 t/m H6 gebruikt voor subonderdelen. Dit is bovendien ook relevant voor de bezoekers: ze weten in een oogopslag waar ze aan toe zijn en de koppen zorgen voor een logische indeling.
2. Korte en bondige teksten
In hetzelfde kader valt de volgende tip: Zorg ervoor dat er niet teveel tekst op de homepage staat. Dit komt ten eerste intimiderend over, en daarnaast ‘scannen’ bezoekers de website eerst. Aanvankelijk lezen zij over de koppen heen, en gaan daarna pas inhoudelijk lezen. Probeer je product of dienst in een paar sterke zinnen te beschrijven, en geef de lezer dan de optie om op een achterliggende pagina verder te lezen.
3. Een onderwerp per alinea
Valt er veel uit te leggen? Zorg er dan voor dan de tekst opgedeeld is in meerdere, korte alinea’s van maximaal 5 zinnen. Kom snel ter zaken en probeer de tekst kort te houden door niet meer dan één onderwerp per alinea te behandelen. Bezoekers hoeven hierdoor niet te zoeken naar de teksten die voor hen relevant zijn.
4. Maak gebruik van opsommingen
Een goede manier om de tekst te onderbreken en een product of dienst te omschrijven is het gebruik van opsommingen
- Het leest prettiger
- Zorgt voor afwisseling
- Komt overtuigender over in minder woorden
5. Welkomstwoord
De meest vervelende introtekst is waarschijnlijk ook de meest voorkomende; een welkomstwoord. Een goede website is zo ingericht dat bezoekers meteen zien waar het over gaat. Tevens weten de meeste mensen wel wat zij kunnen verwachten wanneer zij op je website komen. In plaats van een afgezaagde "welkom op de website van…" is het beter om met je bedrijfsnaam en slogan te beginnen, en eventueel je kernwaarden of unique selling points op te sommen.
6. Afbeeldingen
Afbeeldingen zijn er om teksten te verduidelijken en te ondersteunen en functioneren daarnaast als een favoriet van Google. Echter kan de zoekmachine nog niet zien wat er op de afbeelding staat en deze niet indexeren. Maak daarom gebruik van ALT tags met het onderwerp van de afbeelding of die te bijbehorende tekst. Maar gebruik alleen afbeeldingen wanneer de pagina daar beter van wordt: plaatjes die niets toevoegen worden door bezoekers vaak als vervelend en nutteloos ervaren.
7. Schrijf simpel en creatief
Mensen zijn altijd op zoek naar de woorden ‘korting’, ‘gratis’, en ‘succes’. Ze willen weten waarom jij beter bent dan je concurrentie. Vertel daarom ook waarom dit zo is. Maak daarnaast geen gebruik van te moeilijke woorden of jargon, maar maak juist veel gebruik van synoniemen. Tevens is het belangrijk om actief en persoonlijk te schrijven. "Dit wordt gedaan door.." wordt "… doet dit". De lezer krijgt hierdoor een gevoel van vertrouwen.
8. Spreek de lezer aan
Mensen hebben graag het gevoel dat er een persoon achter de website staat. Een persoonlijke aanpak zorgt voor vertrouwen. Zorg er dus voor dat je de bezoeker aanspreekt en maak het origineel. Het gebruik van u of je speelt hierin een belangrijke rol. Dit hangt af van het onderwerp. Gebruik u voor een zakelijke, formele website. Wees hier wel consequent in! In dezelfde zin aangesproken worden met u en jij is erg vervelend en haalt het tempo uit de tekst.
9. Call to Action
Bezoekers weten dat de meeste websites erop gericht zijn om een product of dienst te verkopen. Maak direct duidelijk wat jij van ze verwacht zonder te opdringerig over te komen. Een call to action button is een goede oplossing. Dit is een kleurrijke button op een vooruitspringende plek met één aansporende zin.
10. Focus op een zoekwoord
Er zijn bepaalde zoektermen waarop je graag gevonden wilt worden. Zorg er daarom voor dat deze woorden een aantal keer in de tekst gebruikt worden. Het liefst zo dicht mogelijk in het begin van de pagina. Let er echter wel op dat Google het snel door heeft als de zoekwoorden geen nuttige invulling geven aan de tekst. Zoek daarom een paar synoniemen om ervoor te zorgen dat de tekst natuurlijk en vloeiend leest.
Mocht je er niet uitkomen, dan helpen wij je graag verder. Neem contact met ons op.