Clubhouse in een notendop

Nieuwsbericht Clubhouse

Misschien heb je het de laatste tijd al wel ergens voorbij zien komen. Het is de grote nieuwkomer in het social media landschap: de app Clubhouse. In dit nieuwsbericht vertellen wij wat Clubhouse is, wat de app doet en hoe je Clubhouse kunt gebruiken. Zo blijf jij helemaal op de hoogte van deze nieuwe social media trend. 

 

Wat is Clubhouse? 

Clubhouse is een nieuwe app. Het is een soort van social media-kanaal, maar dan toch net iets anders. De app is namelijk helemaal gericht op live-audio, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tekst op Facebook of foto’s op Instagram. Naast dat de app dus helemaal live-audio gericht is, is er nog iets wat de app onderscheidt van andere sociale media-platformen. Je kunt de app namelijk alleen gebruiken als je wordt uitgenodigd door een al geregistreerd lid. Je kunt dus niet zomaar gebruiken maken van de app. Op dit moment is de app alleen nog beschikbaar voor iPhone. De Android-app is in ontwikkeling.

 

Wat doet Clubhouse?

Het idee van Clubhouse is dat je telefoongesprekken tussen mensen als het ware kunt ‘afluisteren’. Dit gebeurt uiteraard niet zomaar bij willekeurige telefoongesprekken. Gebruikers van Clubhouse kiezen er bewust voor om hun telefoongesprek openbaar te maken. 

Nadat je de app hebt gedownload en een uitnodiging hebt ontvangen om lid te worden, kun je kiezen uit verschillende ‘kamers’. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit sports, tech of wellness. Als je voor een bepaalde room hebt gekozen, krijg je suggesties voor gesprekken die je kunt beluisteren. 

In eerste instantie kun je zelf niet deelnemen aan de gesprekken. Een kamer in Clubhouse is namelijk opgedeeld in twee helften: een soort ‘podium’ waar de sprekers op staan en de gebruikers die toeluisteren. Als je een gesprek binnenkomt, is je microfoon uitgeschakeld. Zo praten mensen niet continu door elkaar heen en zijn de gesprekken goed te volgen. Het is wel mogelijk om virtueel ‘je hand op te steken’. De sprekers kunnen jou dan het woord geven. Zodra jij het woord krijgt, kun je je microfoon wel aanzetten.

Per kamer worden er enkele duizenden mensen toegelaten. Gebruikers kunnen elkaar volgen. Ook is het mogelijk om je op kamers te abonneren. Zo krijg je een seintje als er in die kamer een nieuw gesprek begint. 

In de app is het niet mogelijk om gesprekken op te nemen. Zodra het gesprek voorbij is, verdwijnen ze dus. Het kan echter altijd zo zijn dat mensen het gesprek met andere apps opnemen, dus je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat het gesprek voor altijd verdwijnt.

 

Hoe kan ik Clubhouse gebruiken?

Zoals hierboven al even kort benoemd, moet je dus uitgenodigd worden door een al geregistreerd lid om de app te kunnen gebruiken. Om Clubhouse te kunnen gebruiken, zul je dus zo’n uitnodiging moeten regelen. Elk lid van Clubhouse heeft twee invites uit te delen. Dit worden er meer naarmate hij of zij de app vaker gebruikt. Zoals de naam al doet vermoeden, is Clubhouse dus echt een soort exclusieve club waar je niet zomaar binnenkomt.

 

Is Clubhouse ook interessant voor jou?

Clubhouse in Nederland wordt voor heel veel verschillende, uiteenlopende doeleinden gebruikt. Zo discussiëren professionals over een bepaald onderwerp of gaan fans van Almere City FC tijdens de rust de wedstrijd bespreken. De onderwerpen zijn zo breed, dat er voor iedereen wel iets interessants bij zit. Maar daarvoor moet je natuurlijk eerst uitgenodigd worden. 

 

Dit was Clubhouse in een notendop. Wij zijn erg benieuwd of jullie al van dit nieuwe platform gehoord hebben of zelfs al uitgenodigd zijn. Laat het ons weten via social media