Corporate design, ook wel een huisstijl genoemd, is het vastleggen van het ontwerp dat gehanteerd wordt binnen een bedrijf of organisatie. Het gaat hierbij om een design voor uitingen die in de naam van het bedrijf worden gedaan. Veelal bestaat corporate design uit een logo, briefpapier, enveloppen, folders, brochures en/of visitekaartjes, die allemaal gebruik maken van elementen op een wijze die kenmerkend is voor een bedrijf. Dit omvat tevens het vastleggen van (pantone)kleuren en lettertypen.
Een huisstijl wordt gebruikt als manier om de communicatie van een bedrijf naar een doelgroep uniform te maken, wat op zijn beurt weer vertrouwen wekt en professioneel over komt bij een (potentiële) klant. Wanneer alle publicaties gebruik maken van dezelfde elementen zal er één geheel ontstaan, wat een goede eerste indruk achterlaat. De huisstijl is bij een klant immers vaak de eerste kennismaking met uw bedrijf, instelling of organisatie.
De keuzeonderbouwing, het ontwerpproces en alle regels omtrent het gebruik van een huisstijl staan beschreven in een huisstijlhandboek. Deze vormt de rode draad bij het gebruik van één of meerdere delen van een huisstijl en dient te worden geraadpleegd wanneer er in de naam van een bedrijf of organisatie een publicatie wordt verricht. In een huisstijlhandboek staat onder andere uitgebreid beschreven hoe het logo en daarnaast relevante elementen gebruikt, geschaald, geknipt, geroteerd en eventueel op andere manieren aangepast mogen worden. Daarnaast staat er vaak beschreven van welke lettertypes er gebruik gemaakt wordt, welke kleuren en kleurcodes bij de huisstijl passen en op welke wijze er gecommuniceerd wordt. Deze regels zijn eenvoudig na te leven door gebruik te maken van sjablonen, aanpasbare PDF documenten en stramienen en zorgen ervoor dat de huisstijl uniform toegepast wordt, zodat een bedrijf of organisatie maximaal herkend wordt.
Een juiste huisstijl wordt zo opgebouwd dat deze ook online gebruikt kan worden. Door de huisstijl door te trekken in een website of mobiele app vallen deze niet buiten de boot en zijn zij, net als gedrukte uitingen, direct herkenbaar als onderdeel van een bedrijf. Een huisstijl kan zelfs gebruikt worden in geluid, video en animatie. Het gaat er dan meestal niet om dat de elementen op precies dezelfde wijze worden gebruikt als bij drukwerk: het gebruiken van dezelfde elementen wekt meestal al voldoende herkenning op, zelfs wanneer deze geschaald, verkleurd of opgesplitst zijn.
Wanneer een nieuwe huisstijl geïntroduceerd moet worden, is het belangrijk dat de doelgroep zich kan vinden in de nieuwe uitstraling en kan wennen aan het nieuwe imago van de organisatie. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een campagne om klanten kennis te laten maken met de vernieuwde look en feel. Zo’n campagne kan bestaan uit een reclamecampagne, het laten bedrukken en uitdelen van gebruiksvoorwerpen of door middel van persberichten.
Maak kennis met Silke.
Ik ben Silke en zou u graag
verder willen helpen.
Wilt u in contact komen?
Daag Silke en het team uit.
"*" geeft vereiste velden aan
Neem direct contact met ons op
Corporate design, ook wel een huisstijl genoemd, is het vastleggen van het ontwerp dat gehanteerd wordt binnen een bedrijf of organisatie. Het gaat hierbij om design voor uitingen welke in de naam van het bedrijf worden gedaan. Veelal bestaat corporate design uit een logo, briefpapier, enveloppen, folders, brochures, en/of visitekaartjes, die allemaal gebruik maken van elementen op een bepaalde wijze welke kenmerkend is voor een bedrijf. Dit omvat tevens het vastleggen van (pantone)kleuren en lettertypen.
Een huisstijl wordt gebruikt als manier om communicatie van een bedrijf naar een doelgroep uniform te maken, wat op zijn beurt weer vertrouwen wekt en professioneel over komt bij een (potentiële) klant. Wanneer alle publicaties gebruik maken van dezelfde elementen zal er één geheel ontstaan wat een goede eerste indruk achterlaat. De huisstijl is bij een klant immers vaak de eerste kennismaking met uw bedrijf, instelling, of organisatie.
De keuzeonderbouwing, het ontwerpproces, en alle regels omtrent het gebruik van een huisstijl staan beschreven in een huisstijlhandboek. Deze vormt de rode draad bij het gebruik van een of meerdere delen van een huisstijl en dient te worden geraadpleegd wanneer er in de naam van een bedrijf of organisatie een publicatie wordt verricht. In een huisstijlhandboek staat onder andere uitgebreid beschreven hoe het logo en daarnaast relevante elementen gebruikt, geschaald, geknipt, geroteerd, en eventueel op andere manieren aangepast mogen worden. Daarnaast staat er vaak beschreven van welke lettertypes er gebruik gemaakt wordt, welke kleuren en kleurcodes bij de huisstijl passen, en op welke wijze er gecommuniceerd wordt. Deze regels zijn eenvoudig na te leven door gebruik te maken van sjablonen, aanpasbare PDF documenten, en stramienen, en zorgen ervoor dat de huisstijl uniform toegepast wordt zodat een bedrijf of organisatie maximaal herkend wordt.
Een juiste huisstijl wordt zo opgebouwd dat deze ook online gebruikt kan worden. Door de huisstijl door te trekken in een website of mobiele app vallen deze niet buiten de boot en zijn zij, net als gedrukte uitingen, direct herkenbaar als onderdeel van een bedrijf. Een huisstijl kan zelfs gebruikt worden in geluid, video, en animatie. Het gaat er dan meestal niet om dat de elementen op precies dezelfde wijze worden gebruikt als bij drukwerk; het gebruiken van dezelfde elementen wekt meestal al voldoende herkenning op, zelfs wanneer deze geschaald, verkleurd, of opgesplitst zijn.
Wanneer een nieuwe huisstijl geïntroduceerd moet worden is het belangrijk dat de doelgroep zich kan vinden in de nieuwe uitstraling en kan wennen aan het nieuwe imago van de organisatie. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een campagne om klanten kennis te laten maken met de vernieuwde look en feel. Zo’n campagne kan bestaan uit een reclamecampagne, het laten bedrukken en uitdelen van gebruiksvoorwerpen, of door middel van persberichten.
Maak kennis met Silke.
Ik ben Silke en zou u graag
verder willen helpen.
Wilt u in contact komen?
Daag Silke en het team uit.
"*" geeft vereiste velden aan
Neem direct contact met ons op