Een social media kanaal aanmaken kan iedereen, maar er een succes van maken is nog niet zo gemakkelijk. We hebben 5 tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen!
1. Waar bevind de doelgroep zich – en bevind jij je daar ook?
Specifieke doelgroepen zijn te vinden op specifieke platformen – zo zitten er over het algemeen meer vrouwen op Instagram, Facebook, en Pinterest, en bevinden de meeste mannelijke groepen zich op Twitter, Linkedin, en Reddit. Het juiste platform gebruiken om een doelgroep te benaderen is dus de eerste stap in succesvol social media beheer. Door de doelgroep doorgrondig te onderzoeken is het mogelijk een online identiteit op te bouwen die geheel voldoet aan de wensen en verwachtingen van die doelgroep. Het wordt voor hen gemakkelijker om zich te identificeren met de berichten die geplaatst en gedeeld worden, waardoor de interesse in het merk, het bedrijf, of de organisatie groeit.
2. Actualiteit is populariteit
Social media gaat snel. Hierdoor zijn hits vaak maar tijdelijk – zo snel als ze er zijn, zo snel zijn ze ook weer weg. Het is belangrijk om razendsnel op actuele ontwikkelingen in te springen en er een eigen draai aan te geven. Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen, updates, en reageer op vragen, reacties, en opmerkingen. Alleen een pagina die actueel en actief wordt bijgehouden zal goed presteren.
3. Persoonlijke content met humor
Verkoop op social media is doorgaans geen succes – er zijn maar weinig bedrijven die hun sociale media volledig inzetten op de verkoop van diensten of producten. Dit komt doordat sociale media kanalen als Facebook en Twitter niet bedoelt zijn voor sales pitches. Sociale media is vooral in staat om effectief het gat tussen een potentiële klant en een bedrijf te dichten. Door luchtige, vrolijke, en persoonlijke berichten of foto’s te plaatsen voelen volgers zich eerder betrokken bij de organisatie en de ontwikkelingen die daarin spelen. Veel bedrijven zetten tegenwoordig in op de "tag een vriend" tactiek. Hierdoor wordt een bericht razendsnel gedeeld en wordt de naamsbekendheid in korte tijd enorm vergroot. Hoewel er geen product of dienst mee verkocht wordt, levert het toch populariteit op en zijn mensen eerder geneigd het merk als vertrouwd te beschouwen dan wanneer er alleen verkoopgerichte of zakelijke berichten worden gedeeld.
4. Afwisseling
Zorg voor actie van het publiek: internet wordt steeds interactiever, en het is belangrijk dat hier optimaal gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast is het cruciaal dat berichten niet alleen dagelijks worden geplaatst, maar dat deze ook iedere keer anders zijn. Vraag naar meningen over een stelling, open een poll, geef tips en tricks, deel een foto waarop een collega iets geks doet – zorg voor afwisseling van berichten zodat geïnteresseerden ook daadwerkelijk geïnteresseerd blijven.
5. Wees uniek!
Een merk zou een merk niet zijn als deze niet uniek was. Het is belangrijk om dit op social media door te zetten. Plaats unieke content die echt past bij de organisatie en kijk niet teveel naar anderen, daarmee wordt voorkomen dat content herhaald wordt en is de organisatie tevens gemakkelijker te herkennen en te identificeren voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Welke waarden wilt de organisatie uitstralen? Welke boodschap moet bij anderen aankomen? Gebeurt dit formeel of informeel, en wat is de achterliggende gedachte van een bericht? Deel persoonlijke berichten, bijvoorbeeld over de geschiedenis van het bedrijf, of laat personeel aan het woord over hun favoriete projecten.