Alles over Google Shopping

Voordat we beginnen met onze blog over Google Shopping vragen we je om “paarse schoenen” te zoeken op Google. De kans is heel groot dat je, boven de zoekresultaten, een aantal paarse schoenen met hun prijzen te zien krijgt.

Dit is Google Shopping. Tegenwoording oriënteren mensen zich steeds sneller, dus het is belangrijk om aanwezig te zijn in Google Shopping. In deze blog vertellen we je hoe je dat doet.

Hoe werkt Google Shopping?

Google Shopping is een soort vergelijkingsplatform. Via het Merchant Center van Google, of via eventuele Comparison Shopping Service (CSS’s) die aangesloten zijn bij Google, kun je jouw producten promoten via Google Shopping. Dit kan zowel tegen betaling als via organische weergaven. Google toont producten die het best passen bij de zoekopdracht. Er worden vaak 6 tot 9 producten getoond.

Google Shopping producten worden boven of rechts van de zoekresultaten getoond. Daarnaast is er ook een optie om naar een aparte weergave van Google Shopping te gaan. Dit kan door onder de zoekbalk op ‘Shopping’ te klikken. Hier worden ook de organische resultaten (gratis) getoond en zie je alle resultaten die Google gevonden heeft.

Wat zijn de voordelen van Google Shopping?

Het grootste voordeel van Google Shopping is dat jouw producten uitgelicht worden. Zoekers zien direct of jouw product aansluit op hun behoeften. Het visuele karakter van Google Shopping stimuleert dit.

Daarnaast zijn de kosten per klik vaak lager en de vertoningen juist een stuk hoger dan bij tekstadvertenties. De click-through-rate ligt wel wat lager, maar de kliks die je krijgt zijn vaak meer waard en leiden sneller tot conversies. Iemand ziet direct of jij het product hebt wat hij/zij nodig heeft, waardoor de koopintentie een stuk groter is.

Je betaalt nog steeds per klik, wat dus resulteert in bezoekers met een hogere koopintentie tegen lagere kosten. Dit leidt weer tot lagere kosten per conversie. De combinatie van Google Shopping met Google Search Ads werkt altijd goed. Hoe meer jij getoond wordt, hoe groter is de kans op een klik. Krijg je de klik niet, dan betaal je ook niet.

Hoe krijg je jouw producten op Google Shopping?

Het is helaas niet eenvoudig om jouw producten in Google Shopping te krijgen. Er zijn namelijk veel eisen om jouw producten te matchen aan de wensen van Google. Het gaat om vier lagen:

1. Jouw webshop: hierin staan al je producten met productspecificaties.

Het is belangrijk dat jouw webshop er goed uitziet, met duidelijke afbeeldingen en productinformatie. Dit is goed voor je conversie, maar ook als start voor je plaatsingen in Google Shopping. Houd in je webshop al rekening met SEO-zoektermen.

2. Een productfeed: een ‘platgedrukte’ versie van jouw webshop. Dit kan via:

De productfeed is de vertaling van jouw website naar Google Shopping. De feed is een opgesteld XML-bestand die gevuld wordt naar de maatstaven van Google, wat je vervolgens moet doorcommuniceren naar Google. Vul de productfeed zoveel mogelijk in, natuurlijk alle verplichte velden, maar ook zoveel mogelijk optionele velden. Dit kan via:

1. Een feedmanager;
2. Een plug-in op je website;
3. Een XML-export.

3. Google Merchant Center (GMC) of een CSS: het platform waar je productfeed wordt gekoppeld aan de shopping services van Google.

Je hebt een platform nodig die van jouw productfeed weer zichtbare producten maakt om de koppeling van de productfeed naar de Search Engine van Google te maken. Google heeft hiervoor het Merchant Center aangemaakt. Het Merchant Center haalt producten uit de productfeed, herkent de fouten, legt uit hoe je ze kan herstellen en maakt de doorverwijzing naar organische en betaalde zoekresultaten binnen de shopping-omgeving.

Je kunt deze connectie ook maken via een platform van derden, een CSS partner. Deze doen eigenlijk precies hetzelfde als het Merchant Center.

4. Google Ads: hier maak je je Shopping-campagne vanuit de koppeling met een GMC of een CSS.

In Google Ads koppel je jouw CSS of Merchant Center-account met je advertentieaccount. Je kunt nu een Google Shopping-campagne aanmaken en kiezen welke producten je wilt vertonen.

Het maken van een Google Shopping-campagne

Je kunt kiezen uit twee opties voor jouw campagne: een Shopping-campagne of een Slimme Shopping-campagne.

Bij een Shopping-campagne voer je jouw producten in en vertoon je die in de Shopping omgeving. Dit kan door middel van handmatige biedingen die je op ieder individueel product kunt instellen.

Bij Slimming Shopping-campagnes automatiseert Google je advertenties. Eigenlijk is het hetzelfde als een Shopping-campagne, maar dan met de toevoeging van geautomatiseerde biedingen en dynamische remarketing. Campagnes zijn iets uitgebreider en volledig geautomatiseerd met biedstrategieën op conversie.

 

Het starten met Google Shopping is een flink project waar je echt even de tijd voor moet nemen. Je moet zorgen dat je producten goed naar voren komen door optimalisaties, maar uiteindelijk heb je er echt wat aan. Je springt in het oog bij potentiële klanten en bent precies daar wanneer ze op zoek zijn naar je. Dit leidt tot hogere conversies.

Heb je hulp nodig bij het instellen van Google Shopping? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!