Na het versturen van een marketing e-mail wil je dat een potentiële klant bepaald gedrag vertoont of een bepaalde actie onderneemt. Daarvoor moeten ze vaak wel klikken in je e-mail of op je landingspagina. Je kunt potentiële klanten verleiden om te klikken door een call-to-action (CTA). In dit artikel lees je alles over effectieve call-to-actions.
Er zijn verschillende vormen van call-to-actions: buttons, tekstlinks of bijvoorbeeld clickable afbeeldingen. Meestal leidt de link naar een landingspagina op je website, bijvoorbeeld een productpagina of een formulier.
Het B=mat-model
Het B=mat-model geeft inzicht in hoe je dat gewenste gedrag kunt beïnvloeden en welke factoren daarbij een rol spelen.
De B staat voor Behavior. Je wilt het gedrag van een potentiële klant beïnvloeden, zodat zij op de CTA klikken.
De M staat voor Motivation. Motivatie is een belangrijke factor. Wanneer iemand zeer gemotiveerd is, is de trigger waarmee het gewenste gedrag gestimuleerd kan worden minder belangrijk. Als iemand gemotiveerd is om een bepaalde aankoop te doen, zullen zij deze toch wel doen, ondanks de CTA. Vaak kunnen mensen echter wel een zetje gebruiken door de motivatie te verhogen.
De A staat voor Ability. Het moet zo makkelijk mogelijk zijn om op de CTA te klikken. Er moet zo weinig mogelijk afleiding zijn om toch wat anders te doen.
De T staat voor Trigger. Hierbij zijn het design, de positie, de duidelijkheid en de verleiding in de tekst van je CTA van groot belang. Zorg dat je CTA goed zichtbaar is, maak gebruik van de juiste richting en zorg dat deze de aandacht van potentiële klanten trekt.
Waar plaats ik de call-to-action?
De CTA moet zichtbaar zijn voor potentiële klanten, zodat ze in de verleiding komen om hierop te klikken. Ze moeten niet op zoek hoeven gaan naar de CTA, het moet geen moeite kosten.
Bij het openen van de e-mail moet de CTA meteen zichtbaar zijn. Je wilt meteen de interesse van lezer wekken en de lezer moet niet helemaal naar beneden hoeven scrollen. De lezer zal dan eerder afhaken.
Wellicht heeft de potentiële klant eerst nog wat overtuiging nodig. Hij of zij zal de e-mail dan eerst lezen. Je wilt niet dat de lezer alleen op de CTA kan klikken door weer naar boven te scrollen, dus plaats onder de inhoud van de e-mail ook een CTA. Zorg ervoor dat beide call-to-actions naar dezelfde pagina leiden.
Welke tekst moet ik gebruiken?
Je hebt nu besloten waar je de CTA’s gaat plaatsen, maar welke tekst ga je gebruiken? Wij geven je wat tips voor het schrijven van CTA’s:
- Gebruik korte CTA’s. Mensen klikker sneller op korte CTA’s van 1 à 2 woorden.
- Schrijf vanuit de eerste persoon.
- Schrijf actief.
- Urgentie werkt vaak ook goed.
- Maak een beschrijvende tekst. Vaak scannen ze de CTA eerst voordat ze deze echt lezen. De lezer moet niet nadenken over je CTA. Wees duidelijk en voorkom verwarring.
Nog wat laatste tips
Naast de kleur van een button-CTA is ook de vorm en de grootte belangrijk. Houd hierbij echter wel rekening met jouw huisstijl. Als dit in lijn is met je huisstijl, probeer dan rekening te houden met:
- Contrasterende kleuren.
- Het aansluiten bij conventies die iedereen kent.
- Consistentie.
- Witruimte rondom de button.
Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij jouw e-mail marketing? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!