Wat worden de E-commerce trends van 2020, dat is de vraag die vandaag bij ons centraal staat. In deze blog zullen wij het niet alleen gaan hebben voor het bedrijfsaspect, maar zal de visie van de consument ook aan te pas komen. Buiten werktijden om zijn wij natuurlijk ook consument en hebben wij overeenkomende behoeftes als met de rest van Nederland.
Zo werd Google Glasses gezien als the next big thing, maar waar zijn die nu? Google+ probeerde mee te komen in de social media trend, maar is eigenlijk altijd achter gebleven. Zo zijn er nog tientallen “trends” die als volgende doorbraak worden gezien. Daarom gaan wij het vandaag hebben over de veranderingen die gaan komen en die nu bezig zijn.
Allereerst kunnen wij het niet vaak genoeg zeggen, maar Google blijft updaten in het Algoritme, dit is voor de e-commerce kant enorm belangrijk. Want wat eerst hielp voor je bedrijf voor de ranking, werkt misschien niet meer zo in 2020. BERT die zorgt voor het makkelijker uitlezen van jouw zoekopdracht tot snippets die per direct antwoord geven op de vraag die gesteld is. Door de veranderingen van Google gaat de E-commerce zeker weten veranderen met meer en betere content voor de consument, de zogenoemde rotte appel content gaat verdwijnen en de kans consumentenvertrouwen kan sneller opgebouwd worden.
Toch zou je als bijvoorbeeld webshop kunnen denken dat dit een uitermate mooie kans is voor jouw bedrijf, toch moet er uitgekeken worden. Webshops blijven groeien en groeien, de concurrentie wordt groter en groter en met de marktleiders en hun marketingbudget wordt de kans dat jij groeit en groter wordt steeds kleiner en kleiner. Nu komt daar nog een factor bij, want wat wordt al jarenlang geroepen en nu steeds meer uitgevoerd? Milieuvriendelijkheid! Ook de consument probeert beter te zijn voor het milieu. Zo eet de één minder vlees, de ander is zuiniger met water, dan rijdt je buurman elektrisch en besluit je overbuurvrouw om afval nog beter te scheiden. Goede initiatieven waarbij jij als consument niet achter kan blijven, want anders val je misschien buiten de boot. Als klein bedrijf die wilt groeien en milieuvriendelijk moet zijn, moet je ook hier alternatieven kunnen bieden of duidelijk kunnen maken in welke wijze het bedrijf ook werkelijk milieuvriendelijk bezig is. Dit is voor jouw bedrijf zowel een kans als een bedreiging, het ligt er maar net aan hoe jij erop inspeelt!
Zoals in de vorige alinea vermeld, wordt het aantal webshops steeds groter en voor een bedrijf die produceert is het een makkelijk middel om door te verkopen. Toch zeggen de verschillende grote kledingmerken en lifestylebedrijven nee tegen de grootste spelers van de markt. Dit omdat de online webshops te groot worden en dan voornamelijk de nummer 1 op dit moment, namelijk Amazon. Amazon krijgt zelfs over de grote merken nu enorm veel macht en dat willen zij tegen gaan. Hierdoor ontstaat er weer verschil tussen de grootste webshops en wij voorspellen dat er meerdere bedrijven bij verschillende grote online webshops zullen verdwijnen. Dit biedt voor jou als webshopeigenaar natuurlijk weer meer kansen!
Een vierde punt die wel degelijk mee moet in de voorspellingen is het aantal speciaalzaken online. De laatste jaren is er een weer een opkomende vraag naar speciale en specifieke goederen. Regionale producten of speciaalzaakproducten worden vaak als bijzonder gezien en hiermee worden de grootste bedrijven niet gesteund, maar de mensen die er harder voor werken en hun passie erin steken. Dit zorgt ervoor dat onze voorspelling uitgaat naar meerdere kleine online speciaalzaken in plaats van een volgende hele grote speler op de markt van webshops.
Natuurlijk hebben wij nog een punt, wat alsmaar blijft groeien en groeien en misschien zelfs verkeerd wordt gebruikt als term door bedrijven, namelijk personalisatie. Personalisatie is iets wat al sinds 2010 aan te pas is gekomen en iedereen wilt een bijzonder en uniek aanbod hebben dat helemaal bij hem of haar past. Over personalisatie hebben wij meerdere artikelen toegewijd zoals in ons artikel over de Online E-mailmarketingtrends, waarin wij precies uitleggen hoe en wat personalisatie nou eigenlijk is.