Inclusiviteit is tegenwoordig super belangrijk. We leven in een superdiverse samenleving en er zijn veel nieuwe doelgroepen bijgekomen. Een inclusieve communicatie strategie is daarom belangrijk. Maar hoe implementeer je dit op de juiste manier? In dit nieuwsbericht zul je hier alles over te weten komen.
Er zijn drie essentiële waarde waarover je moet beschikken:
- Authenticiteit
- Moed
- Transparantie
Zonder deze waarden kun je niet meedoen aan inclusieve communicatie.
Inclusiviteit betekent authenticiteit
Als je inclusief wilt communiceren, moet je het vertrouwen van jouw doelgroep winnen. Dat gebeurt niet van de een op de andere dag. Dit moet je namelijk verdienen en dit doe je door consistent hetzelfde verhaal te vertellen. De waarde van jouw merk moet je op een duurzame manier uitdragen. Als je het vertrouwen van een diverse publiek wilt winnen, dan is het nodig om inclusie één van je kernwaarden te maken. Zet deze waarde dan gelijk om in concrete acties. En beschouw je team als een uithangbord voor inclusie.
Moed
Het kan spannend zijn om deze overstap te maken. Dat is het voor veel bedrijven. Je wilt bijvoorbeeld niet huidige klanten verliezen of misschien iets verkeerd zeggen. Toch is het maken van deze overstap het zeker waard. Het is belangrijk om een sterk verhaal naar de buiten te communiceren. Hierin maak je duidelijk waar jij als merk of bedrijf voor staat en waarom consumenten bij jou terecht kunnen. Neem geen middenpositie in. Neem een sterk standpunt in over inclusie en zorg ervoor dat jouw acties daarop aansluiten. Er kunnen natuurlijk klanten zijn die zich daarin niet kunnen vinden en weg gaan. Maar vergis je niet; inclusie wint in de bedrijfswereld. De samenleving wordt meer divers en straks zal er geen weg meer terug zijn. Wees nu moedig!
Transparantie hoort bij inclusieve communicatie
Als je jouw authenticiteit wil versterken, heb je transparantie nodig. Dit kan je doen door anderen een eerlijke kijk achter de schermen te geven. Het is niet alleen genoeg om aan inclusiviteit te bouwen, je moet ook een oprecht en geloofwaardig verhaal hebben. Als er iets mis gaat met een campagne, wees daar dan eerlijk over. Geef aan wat je wilde bereiken en waar het misging. De kans is dan veel groter dat jouw publiek begripvol zal reageren. Het hoeft niet altijd een perfect verhaal te zijn, maar wel eerlijk. Deel een eerlijk proces, bereid een behind-the-scenes verhaal voor en neem verantwoordelijkheid als het misgaat.
Geef je fouten toe en biedt een welgemeend excuus aan. Negeer geen kritiek en verwijder geen negatieve reacties. Laat deze juist staan en ga het gesprek aan. En als je een officieel statement post, zorg er dan voor dat het thema draait om diversiteit en inclusiviteit. Draai niet om het echte probleem heen.
Ga jij een inclusieve communicatie strategie implementeren? Laat het ons weten via onze sociale media