Voor een succesvolle website is het niet alleen belangrijk dat jouw website goed werkt, maar ook dat hij goed vindbaar is. Hoe goed je website ook is, als hij niet gevonden wordt in Google blijven de bezoekers weg. Om je websitebezoeken te verhogen, is het belangrijk om de doorklikratio (de click-through-rate (CTR)) in de organische zoekresultaten in Google te stimuleren.
Search Engine Optimization (SEO), ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd, is het optimaliseren van websites voor zoekmachines, zoals Google en Bing. Zoekmachine optimalisatie zorgt ervoor dat de website beter vindbaar is in de organische zoekresultaten.
De click-through-rate (CTR), ook wel doorklikratio genoemd, is het doorklikpercentage van een website. Het is de verhouding tussen het aantal vertoningen in de zoekresultaten van een webpagina en het aantal keer dat er daadwerkelijk op de pagina geklikt wordt.
De CTR en de SEO hebben veel samenhang met elkaar. Als je heel zichtbaar bent in Google, maar niemand klikt op jouw website, dan levert dat alsnog niets op. Het doel van zoekmachine optimalisatie is om de gebruiker door de laten klikken naar jouw website. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in de CTR van organische zoekresultaten,
Voorwaarden van Google voor een hoge ranking
De volgorde van de zoekresultaten wordt bepaald door het algoritme van Google. Voor zoekmachines staat voorop dat zij op iedere zoekopdracht het best mogelijke antwoord willen leveren. Om gebruikers de beste kwaliteit te bieden, stelt Google allerlei voorwaarden om bovenaan in de zoekresultaten te eindigen. Hoe hoger je ranking, hoe groter de kans is dat gebruikers op jouw website terecht komen. Hieronder worden enkele voorwaarden uitgelicht:
- Content.
Voor Google komt kwaliteit boven kwantiteit. Biedt daarom kwalitatief goede en relevante content aan. Google schat jouw website dan waardevoller in. Speel in op vragen die jouw doelgroep heeft. Als de websitebezoeker het antwoord op een vraag op jouw website kan vinden, scoor je beter in Google.
- Gebruikerservaring.
Ook de gebruiksvriendelijkheid van de website is belangrijk voor Google. Als jouw website een goede user flow heeft, zal een websitebezoeker sneller een antwoord op zijn vraag vinden. Hoe langer een bezoeker op een website blijft en hoe meer acties hij uitvoert, hoe relevanter de website blijkt te zijn volgens Google.
Onderzoek naar doorklikpercentages
De nummer 1-positie heeft in de organische zoekresultaten een gemiddelde CTR van 31,7%. Dit betekent dat een groot gedeelte van de bezoeker direct klikt op het eerste zoekresultaat dat ze zien.
Wil je echt een verschil maken, dan is het van belang om in de top-6 te scoren. De CTR gaat gemiddeld gezien met 30,8% omhoog bij elke plek die je omhoog gaat in de zoekresultaten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de plek waar je vandaan komt.
Tips voor het verhogen van de CTR
Helaas wordt de doorklikratio niet alleen beïnvloed door jouw eigen inspanningen, maar ook door externe factoren. Je kunt natuurlijk wel op een aantal factoren letten, zoals:
- Verwerk vragen in je tekst en je (SEO-)titels en houd daarbij de zoekvraag van jouw doelgroep in je achterhoofd.
- Voeg het belangrijkste zoekwoord van een pagina toe aan de URL van de landingspagina.
- Vul altijd de metabeschrijving in.
Gebruik vragen in je SEO-titel. Titels die een vraag bevatten, hebben namelijk 14,1% meer kans op kliks dan titels zonder vraag. Titels met 15 tot 40 tekens hebben de hoogste CTR. Ook emotionele titels kunnen een positieve invloed hebben op de CTR.
Plaats je zoekwoord in de URL van de landingspagina. URL’s die een gezocht woord bevatten, hebben een 45% hogere CTR dan URL’s die geen zoekwoord bevatten.
Schrijf altijd een metabeschrijving voor elke webpagina. Webpagina’s met een metabeschrijving krijgen 5,8% meer klikken. Wil je nog tips voor het schrijven van een goede metabeschrijving? Lees dan hier ons nieuwsbericht over het schrijven van een goede metabeschrijving.
Kortom, ook al heb je niet alles zelf in de hand, er zijn een aantal factoren die de CTR van jouw website kunnen beïnvloeden. Om een start te maken met het beïnvloeden van de CTR kun je beginnen met de vijf belangrijkste webpagina’s. Mocht je graag hulp willen? Dat kan, neem dan even contact met ons op.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]