Met dit stappenplan heb jij binnen no-time een goede social media strategie!

Een goede social media strategie opzetten

Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken uit onze samenleving. Iedereen kent het en bijna iedereen gebruikt het. Daarom is het gebruik van social media ook voor jouw bedrijf heel belangrijk. Het is ideaal om op een laagdrempelige manier in contact te komen met (potentiële) klanten, hen te interesseren en de interactie met hen aan te gaan. Uiteindelijk hoop je hen natuurlijk te binden aan jouw merk of bedrijf. Je kunt echter niet zomaar met social media beginnen. Het is verstandig om eerst een social media strategie op te stellen voor je aan de slag gaat. Zo ga je voorbereid en gestructureerd te werk. Na een tijdje kun je vaststellen wat werkt voor jouw bedrijf en wat niet. Nadat je dit stappenplan hebt doorlopen, heb je een goede social media strategie klaar staan en kun jij aan de slag met social media! 

 

Stap 1: Bedenk een doelstelling.

Denk na over de doelen die je wilt bereiken met het gebruik van social media. Wil je bijvoorbeeld proberen om het publiek direct aan te zetten tot een bezoek aan je website of wil je dat zij zich inschrijven voor een nieuwsbrief? Je kunt social media ook gebruiken om de aandacht van potentiële klanten te trekken. Potentiële klanten kunnen op een gemakkelijke manier kennismaken met je bedrijf door een kijkje op jouw profiel te nemen. Je kunt social media ook inzetten om bestaande klanten te behouden en de connectie met hen te versterken door het aangaan van interactie of door het aanbieden van behulpzame of grappige content.

Voordat je begint, is het dus wel belangrijk om goed na te denken over je doelen. De doelstelling bepaalt namelijk ook de content van je social media kanalen. Stel concrete doelen op bij je social media strategie en check ook regelmatig of je goed of weg bent. 

 

Stap 2: Kies een doelgroep.

Social media is ontzettend populair onder verschillende doelgroepen. Bepaal welke doelgroep voor jouw bedrijf interessant is en probeer deze goed in beeld te krijgen. Waar houden zij zich mee bezig? Op welke momenten bekijken zij social media? Welke kanalen gebruiken zij? Door een goed beeld van je doelgroep te krijgen, kun je inspelen op hun behoeftes. Kijkt jouw doelgroep vaak rond 13:00 uur op Instagram, dan is het voor jouw bedrijf natuurlijk het meest effectief om om 13:00 uur een post op Instagram te plaatsen. Jouw social media strategie pas je dus aan aan de doelgroep die je ermee wilt bereiken.

 

Stap 3: Kies kanalen.

Nadat je jouw doelstelling en doelgroep hebt bepaald, kun je een social media kanaal of meerdere kanalen gaan kiezen. De kanalen die je kiest zijn namelijk afhankelijk van je doelstelling en je doelgroep. Het ene kanaal is geschikter om jouw doelgroep te bereiken dan het andere kanaal. Zoek uit op welk kanaal jouw doelgroep het meest actief is en wordt daarop ook actief. Als jouw doelgroep bijvoorbeeld bestaat uit 20- tot 39-jarigen, dan is Instagram heel interessant. Bestaat jouw doelgroep juist uit 40- tot 60-jarigen, dan is Facebook weer interessanter.

Het is heel belangrijk om rekening te houden met waar jouw doelgroep actief is, maar het is ook belangrijk om na te denken over de specifieke eigenschappen van elk kanaal. Facebook en Instagram zijn bijvoorbeeld erg geschikt om de interactie aan te gaan wanneer men vragen of opmerkingen plaatst onder een post.

Wees dus niet zomaar actief op ieder platform, maar denk echt goed na over welke platformen bij jouw doelstellingen en doelgroep passen. Zo is jouw inzet op social media het meest effectief en levert het daadwerkelijk wat op.

 

Stap 4: Zorg voor goede content.

Je hoopt uiteindelijk dat het publiek iets voor jouw bedrijf doet. Dit kan zo simpel zijn als het onthouden van jouw bedrijfsnaam, maar dit kan ook het liken en delen van jouw content zijn of het bezoeken van je website om een herhaalaankoop te doen. Om deze gewenste actie uit te lokken, is het belangrijk om het publiek te triggeren. Dit kan onder andere door het plaatsen van goede content.

Je kunt het publiek bijvoorbeeld triggeren door hen te vermaken met een leuke inhaker in een post, of je kunt de expertise binnen jouw bedrijf benutten door informatieve content te delen. Zorg dat je content creëert die past bij je doelgroep en die jouw doelgroep interessant vindt. Houd in de gaten wat populaire zoektrends zijn binnen je expertisegebied. Zo weet je zeker dat jouw doelgroep ook geïnteresseerd is in de content die je maakt en verspreidt.

Een ander zeer belangrijk onderdeel voor een succesvolle social media strategie is het aangaan van interactie. Maak content die zo interessant is dat mensen het gaan delen in hun eigen netwerk. Dit kun je doen door een call to action aan je post toe te voegen, bijvoorbeeld dat jouw volgers hun vrienden moeten taggen of dat ze het bericht moeten delen. Reageer altijd op reacties, vragen en opmerkingen van je volgers. Dit geldt ook voor de minder leuke berichten, zoals klachten of haatreacties. Door netjes en snel te reageren op klachten en eventueel een oplossing te bieden, kun je alsnog een goede indruk achterlaten, zowel op de klant die een klacht heeft achtergelaten als op de rest van de volgers die de klacht en jouw reactie hebben gelezen.

Voordat je roekeloos aan de slag gaat met het maken van content is het handig om een contentkalender te maken. Zo behoud je het overzicht en kun je inspelen op actualiteiten.

 

Stap 5: Evalueer en verbeter.

Controleer regelmatig of de doelstellingen die je hebt opgesteld ook bereikt worden. Bekijk welke content het goed doet en welke minder. Op die manier ontdek je wat beter kan en kun je je content of aanpak optimaliseren.

 

Hopelijk kun jij na het lezen van dit nieuwsbericht aan de slag met jouw social media strategie. Mocht je toch nog graag hulp willen bij de juiste social media strategie voor jouw bedrijf, dan helpt MediaMere heel graag. Neem contact met ons op en dan zetten wij samen de juiste social media strategie neer!