Je weet misschien wel dat er auteursrecht/copyright rust op muziek. In principe heb je toestemming nodig van de maker/rechthebbende nodig om hun muziek te gebruiken. Anders kan je in de problemen komen. In dit nieuwsbericht leer je alles over muziekgebruik op sociale media. Wat kun je doen en wat moet je vooral niet doen?
‘Rechtenvrije’ muziek gebruiken
Je kunt ervoor kiezen om ‘rechtenvrije’ muziek te gebruiken. Juridisch gezien kan muziek niet rechtenvrij zijn. Er ontstaat bij het maken van muziek automatisch een auteursrecht. De rechthebbende mag altijd bepalen wat er met de muziek gebeurt. Met rechtenvrij bedoelen we muziek waar iemand toestemming voor heeft gegeven om het te gebruiken. Je krijgt dus gebruiksrecht met minder voorwaarden.
Platform-bibliotheek
Dit betekent dat je zorgeloos muziek uit de bibliotheek kunt gebruiken op een platform, bijvoorbeeld op Instagram Stories. Niet jij maar het platform is aansprakelijk voor de muziek. Dit komt omdat zij de muziek beschikbaar stellen. Als een platform niet de juiste licentie heeft, dan zijn zij daar aansprakelijk voor en niet jij. Het enige nadeel is dat, wanneer dit gebeurt, jouw content waarschijnlijk offline wordt gehaald. Hier kun je jammer genoeg niks aan doen.
Zelf muziek onder content plaatsen
Je raadt het misschien al, maar in een YouTube filmpje muziek plaatsen mag niet. Je moet toestemming hebben van de artiest voordat je de muziek gebruikt. Als je gebruik maakt van illegale muziek ben je daar aansprakelijk voor. Het platform wordt dan in vele gevallen gezien als tussenpersoon. Het is mogelijk om muziek van een artiest te gebruiken. Veel artiesten hebben hun auteursrechten ondergebracht in een CBO. CBO staat voor Collectieve Beheerorganisaties. Via een website kan je een aanvraag doen voor een licentie. In sommige gevallen kun je toestemming vragen aan de platenlabel.
Was jij hiervan op de hoogte? Deel het met ons via sociale media. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring.