De wijze waarop gecommuniceerd wordt veranderd in snel tempo. Daarmee veranderd ook het platform waarop een boodschap wordt doorgegeven. De meest opvallende ontwikkeling is het gebruik van video om een communicatieboodschap door te geven in slechts een paar minuten. Waarom is videocommunicatie zo populair? En wat zijn de voordelen ervan?
Uit onderzoek blijkt dat interne communicatie verreweg nog steeds het meest gebeurt via email. Andere kanalen worden opvallend minder frequent gebruikt, hoewel communicatieprofessionals aangeven vaak gebruik te maken van meerdere communicatiekanalen.
Hoewel email dus nog steeds de meest populaire manier van communiceren is, zowel extern als intern, is het versturen van een videoboodschap snel in populariteit aan het stijgen. De kans dat een medewerker een video bekijkt is 75 procent groter dan wanneer hij of zij een tekst of webartikel doorgestuurd krijgt. Dit komt doordat het bekijken van een video eenvoudiger en sneller is dan het lezen van een tekst. Veel bedrijven gaan hier al in mee; zij geven maandelijks korte updates van ontwikkelingen binnen de organisatie, waardoor medewerkers en klanten op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en werkzaamheden.
Videocommunicatie kan ook worden ingezet om een aankondiging te maken, tips en tricks te laten zien, of om informatie te delen. De kracht van video’s zit in de korte tijdsduur – de meest ideale video is slechts 60 tot 90 seconden lang, en vaak zelfs nog korter. Echter doen ook lange video’s met actuele onderwerpen of onderwerpen met veel impact het goed. Uit internationaal onderzoek uit 2016 blijkt dat een webinar van 60 minuten een gemiddelde kijkduur van 57 minuten heeft. Dit komt mede dankzij de interactieve elementen die video’s en webinars tegenwoordig hebben; vragen kunnen direct gesteld en beantwoord worden, maar ook pollvragen en ander bewegend beeld zorgt ervoor dat de aandacht bij de video blijft.
Benieuwd naar de mogelijkheden die een video biedt? Bekijk dan eens ons aanbod audiovisuele producties en video opname.