Verhalen die vaak goed blijven hangen zijn roddels van bekende mensen. Maar wat als u een verhaal wilt vertellen over uw bedrijf, de politiek of over de klimaatverandering? Blijven die verhalen dan niet hangen?
De vloek van kennis
Meestal als iemand een verhaal vertelt over waar hij of zij zich veel in heeft verdiept wordt het verhaal geschreven alsof iedereen weet waar het verhaal over gaat. Iemand verteld hiermee meestal vanuit zijn of haar hart. Het gevaar daarvan kan zijn dat de schrijver per ongeluk onnodig moeilijke woorden gebruikt. Woorden die voor hem of haar bekend zijn, maar voor de lezer van het artikel is dit niet altijd het geval. Zorg er daarom voor dat als u een verhaal schrijft, dat u het in makkelijke taal schrijft (Jip en Janneke taal). Zo kan iemand die totaal niks van het onderwerp weet de tekst wel begrijpen.
Houd het simpel
Het gebruik van lange en moeilijke woorden moeten zoveel mogelijk vermijd worden als u wilt dat de tekst goed blijft hangen. Door het gebruik van korte zinnen is de tekst makkelijker en fijner om te lezen. Door het gebruik van moeilijke zinnen zorgt u ervoor dat de gemiddelde Nederlander met moeite de tekst leest en al snel afhaakt.
Verbreek het verwachtingspatroon
Informatie achterhouden of een cliffhanger aan het einde van de tekst houd mensen in spanning en zorgt ervoor dat de tekst beter blijft hangen. Door het verbreken van het verwachtingspatroon trekt u de aandacht. Als u een verhaal begint met een vraag waar de meeste mensen ja op antwoorden is de kans groot dat veel mensen geïnteresseerd raken en het verhaal graag willen lezen.
Zorg er voor dat u duidelijk bent
Zorg ervoor dat u niet te veel om het onderwerp heen draait en wees duidelijk. Het gebruik van woorden met meerdere betekenissen is niet handig, want het kan zijn dat iemand die het artikel leest iets anders eronder verstaat. Zorg ervoor dat het verhaal wat u schrijft echt een verhaal is geen lijstje of instructie.
Wees creatief en veel succes!
Dit artikel is geschreven door Rafaella Muheto, Marketing Prinses bij MediaMere.